Stoppers op de woningmarkt

Het huis van mijn moeder’

Mijn moeder heeft de afgelopen jaren regelmatig als voorbeeld gefungeerd in onze opleidingen. Ze is een toonbeeld van ons regeringsbeleid: ze woonde tot op hoge leeftijd zelfstandig in haar eigen koopwoning. Ik legde, met haar als voorbeeld, uit wat de impact is van het grote aantal stoppers op de woningmarkt. De stoppers zijn de (pre-)babyboomers, die in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw op de koopmarkt zijn ingestroomd. Dit zijn hun karakteristieken: een bijna retro, jaren 70, 80-inrichting en (bijna) volledig afgeloste hypotheek. De verkoop van deze woningen is meestal geen probleem, mits men bij de verkoopprijs rekening houdt met het feit dat het huis weer aangepast moet worden aan de eisen van de moderne tijd.

Mijn moeder is vorig jaar augustus overleden. Haar huis voldeed aan bovenstaande omschrijving. Een paar jaar geleden viel het, ook in de Randstad, niet mee om een dergelijk ‘projecthuis’ te verkopen. Nu was de belangstelling groot. De schaarste op de markt is niet beperkt tot Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Ook in de nieuwbouwgebieden buiten de Randstad waar in de jaren 70 en 80 volop is gebouwd, rijzen de prijzen de pan uit. Schaarste, lage rente, inhaalvraag uit de crisistijd en achterblijvende nieuwbouw zijn de katalysatoren achter de prijsstijgingen.

De opbrengst van de woning zal voor een deel een consumptieve besteding krijgen en niet gebruikt worden voor het aflossen van andere hypotheken. Hierdoor zal.de totale hypotheekschuld in Nederland stijgen. De komen 10-15 jaar zullen de babyboomers uit de koopmarkt stappen. Dus is er extra funding nog om de opgeknapte huizen van de stoppers te financieren.

Tom van der Geest, tel. 06 1138 4183