Basisopleiding Hypotheken

De ideale opleiding voor nieuwkomers in de Nederlandse hypotheekindustrie om snel en efficiënt een overzicht te krijgen van de basisbegrippen, processen en partijen.

Datum en tijd

Donderdag 10, 17, 24 juni en 1 juli van 10.00 – 12.00 uur

Woensdag 29 september, 6, 13 en 20 oktober van 10.00 – 12.00 uur

Programma

Blok 1: Inleiding in hypotheken

We bekijken de hypotheek vanuit juridisch, financieel, commercieel en maatschappelijk oogpunt. We behandelen elementaire begrippen als het hypotheekrecht en zekerheid; onderpanden en verpanden; executie en uitwinning. We bespreken de spelers op de markt: de distributiekanalen, de geldverstrekkers, de funders, maar ook naar de IT-partijen en de toezichthouders. We bespreken het wettelijk kader waarbinnen de hypotheekmarkt functioneert en kijken wat de impact van die wetgeving is voor de verschillende spelers in die markt.

Dit blok kent de volgende zelfstudiemodules:

 • A. Inleiding hypotheekrecht
 • B. Actoren in de hypotheekmarkt
 • C. Belastingen en hypotheken
 • D. NHG
 • E. BKR

Blok 2: Hypotheekprocessen

We doorlopen de hypotheekketen en maken inzichtelijk hoe diverse geldverstrekkers de keten inrichten en wat voor consequenties dat heeft voor de organisatie van het hypotheekbedrijf. Waar leggen zij de knip in de keten, hoe gaan zij om met changes in keten en op basis van welke keuzes kiezen partijen ervoor om (een deel van) hun keten te outsourcen?

 • A. Overzicht hypotheekprocessen
 • B. Midoffice processen
 • C. Backoffice processen
 • D. Bijzonder beheer processen

Blok 3: Hypotheekproducten

Alhoewel er op dit moment voornamelijk annuïtaire en lineaire hypotheken worden afgesloten, hebben we nog lang te maken met een uitgebreid palet aan hypotheekvormen. We behandelen de productkenmerken van al deze vormen en kijken naar aflossingswijzen en rentevormen.

Dit  blok kent de volgende zelfstudiemodules:

 • A. Inleiding hypotheekproducten
 • B. De spaarhypotheek
 • C. Bankgarantie en de overbruggingshypotheek
 • D. Vergoeding voor vervroegde aflossing

Blok 4: Acceptatiebeleid en risico’s

We behandelen een aantal risico’s die geldverstrekkers lopen bij het verstrekken van hypotheken en we kijken hoe die risico’s zich vertalen in het acceptatiebeleid.

Dit blok kent de volgende zelfstudiemodules:

 • A. Risico’s bij hypotheken
 • B. Het acceptatiebeleid
 • C. Het kredietrisico
 • D. Het renterisico

Optioneel: Examen

De opleiding kan, indien gewenst,  worden afgerond met een examen.. Geslaagde kandidaten ontvangen een certificaat.

Doel

Het doel van de opleiding is drieledig: kennisoverdracht over het hypotheekdomein, het vertalen van deze kennis in praktisch inzicht in de dagelijkse werkzaamheden en het uitwisselen van kennis en ervaring tussen de deelnemers onderling.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor nieuwkomers in de hypotheekindustrie, maar is ook uitermate geschikt voor scrum masters, product owners, devOps engineers, agile analists, software developers, test managers, application consultants, business consultants, engineers en architects.

Werkvormen

Ieder blok bestaat uit een aantal zelfstudiemodules en een onlinesessie. De zelfstudiemodule bestaat uit een instructiefilm van ongeveer 10 minuten waarin de theorie van een bepaald onderwerp wordt behandeld. De cursist kan deze module via het Learning Management System van Hypsotech zelfstandig volgen op een door hem of haar gekozen moment.

De onlinesessie via video-conferencing duurt ongeveer 2 uur met maximaal 10 deelnemers. In deze sessie wordt de stof nader toegelicht en aangevuld. Er is er ook ruimte voor vragen, verdieping en casuïstiek.

We raden de deelnemers aan om de zelfstudiemodule voorafgaand aan de onlinesessie te volgen. Onze ervaring leert dat het rendement van de opleiding dan groter is.

Kosten

Opleiding: € 995,00 (excl. BTW)
Examen: € 95,00 (excl. BTW)

Staffelkorting: Bij tegelijkertijd inschrijven van meerdere collega’s geldt een staffelkorting.
Vol = vol: Wees er tijdig bij, want het aantal plaatsen is beperkt. 

Inlichtingen

Voor inlichtingen en inschrijving kunt u terecht bij Paul van Haaren:
Mail: pvhaaren@hypsotech.nl 
Telefoon: 06 52 66 64 59

Waarmee kunnen we u helpen?

Heeft u interesse? Wij nemen graag met u contact op om onze diensten toe te lichten.