Onderzoek

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Publicatie, onderzoek en events

Hypsotech publiceert regelmatig artikelen over de actuele ontwikkelingen in de binnen- en buitenlandse hypotheekindustrie.

We voeren regelmatig onderzoeken uit naar ontwikkelingen in de hypotheekindustrie. Deze onderzoeken kunnen in opdracht van klanten worden gevoerd of op eigen initiatief. De resultaten van de onderzoeken worden verwerkt in de verschillende opleidingen en, wanneer dat mogelijk is, gepubliceerd en openbaar gemaakt.

Publicaties

[toggle title= “Wie straks wil aflossen moet nu wat doen”]
Auteur:       Jeroen Dekkers
Waarvoor: Eigen Huis Magazine (VEH)
Jaar:           2016
Vereniging Eigen Huis publiceerde in haar Eigen Huis Magazine een artikel over de problematiek van aflossingsvrije hypotheken.

“Meer dan de helft van de huiseigenaren heeft een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Die moet een keer worden terugbetaald. Het beste moment om daarvoor een plan te maken is nu.”

Lees hier welke oplossing welke oplossing Jeroen Dekkers heeft bedacht: veh-artikel-aflossingsvrij .

[toggle title=”Cross Channel Klantbediening”]
Auteur:         Tom van der Geest
Waarvoor:   Conferentie Cross Channel Klantbediening
Jaar:             2013

Naar aanleding van de conferentie Cross Channel Klantbediening gaf Tom van der Geest het onderstaande interview:

“Cross Channel werkt alleen als kanalen meerwaarde bieden. Consumenten zullen vaker op andere manieren advies in willen winnen. Dat betekent dat aanbieders en adviseurs de verschillende kanalen goed in moeten richten. Het belangrijkste is dat al die kanalen waarde toevoegen.” Lees hier het complete interview.

[/toggle]

[toggle title=”Denemarken: uniek model onder vuur van Brussel”]
Auteur:         Tom van der Geest
Waarvoor:   Vakblad, De Hypotheekadviseur
Jaar:             2010

Denemarken kent een uniek model als het op hypotheekleningen aankomt en is mede hierdoor zo goed als ongeschonden de kredietcrisis doorgekomen. Het bijzondere aan het Deense model is dat een Deense hypotheekbank eigenlijk helemaal geen bank is, maar een soort intermediair. Onder invloed van wetgeving vanuit Brussel lijkt er nu een eind te komen aan dit unieke Deense model dat ruim 200 jaar oud is.

Tom van der Geest schreef er een artikel over. Klik hier om het artikel te lezen.

[/toggle]

[toggle title=”Engeland: glazen bol voor Nederland”]
Auteur:         Tom van der Geest
Waarvoor:   Vakblad, De Hypotheekadviseur
Jaar:             2010

Voorspellen Britse ontwikkelingen de Nederlandse markt?

Als er twee hypotheekmarkten van oudsher veel op elkaar lijken dan zijn het de Engelse en de Nederlandse markt.

Tom van der Geest maakte een vergelijking tussen de Nederlandse en de Engelse hyotheekmarkt, onder de titel Engeland: glazen bol voor Nederland en publiceerde dit in De Hypotheekadviseur.

[/toggle]

[toggle title=”Australië: huizen- en hypotheekmarkt in herstel. Een verslag van Down Under.”]
Auteur:         Tom van der Geest
Waarvoor:   Vakblad, De Hypotheekadviseur
Jaar:             2010

Terwijl wij in Nederland nog dagelijks kampen met de gevolgen van de kredietcrisis en in 2009 de laagste hypotheekproductie in de boeken schreven sinds 2001, lijkt in Australië het ergste voorbij.

Dat constateerde Tom van der Geest tijdens zijn bezoek aan dat land. Hij onderzocht de Australische huizen- en hypotheekmarkt en trok parallellen met de Nederlandse markt. U leest zijn bevindingen in Australië: huizen- en hypotheekmarkt in herstel. Een verslag van Down Under..

[/toggle]

[toggle title=”Woningen en hypotheken in Rusland”]
Auteur:         Tom van der Geest
Waarvoor:   Studiereis NHG naar Rusland
Jaar:             2008

Naar aanleiding van een studiereis naar Rusland schreven Hans Mersmann (Nationale Hypotheek Garantie) en Tom van der Geest (Hypsotech) een artikel over de Russische woning- en hypothekenmarkt. Klik hier om het artikel te lezen.
[/toggle]

 

Onderzoeksrapporten

[toggle title=”Survey outsourcing in de hypotheekindustrie”]
Auteur:        Ellen Simons, Tom van der Geest
Wat:              Survey outsourcing in de hypotheekindustrie
Jaar:            2016

In de hypotheekindustrie zien we het belang van outsourcing groter worden. Niet alleen het beheer maar, ook specialistische onderdelen als offerte en acceptatie, debiteuren- en bijzonder beheer worden uitbesteed. De keten wordt daardoor complexer; er komen meer overdrachtsmomenten. Hypsotech hield een survey om te zien hoe je regie houdt in een complexe keten met verschillende interne en externe partijen. De resultaten vindt u in de paper die u hier kunt downloaden.

[/toggle]

[toggle title=”Veel budgettering, weinig coaching”]
Auteur:         Tom van der Geest, Nony Verschoor
Wat:               Survey naar de inzet van budgetcoaches in de hypotheekindustrie
Jaar:              2014

Ondanks de lichtpuntjes in de huizenmarkt, groeit het aantal hypotheekklanten met betalingsproblemen. Het is de geldverstrekkers er veel aan gelegen om de betalingsproblemen te reduceren dan wel te voorkomen. Zij kunnen daarvoor verschillende instrumenten inzetten. Een daarvan is een budgetcoach. In deze publicatie presenteren we de resultaten van een survey die Hypsotech heeft gehouden naar de inzet van budgetcoaches in de Nederlandse hypotheekindustrie. Klik hier voor de publicatie survey inzet budgetcoaches.

[/toggle]

[toggle title=”Changing the rules of the game”]
Auteur:         Sebastiaan Gielens
Waarvoor:   Strategic Management Master, University of Tilburg
Jaar:             2010

Financiële instabiliteit en foute producten hebben geleid tot nieuwe wetgeving in de hypotheekindustrie. In deze thesis wordt ingegaan op de impact van deze en toekomstige wetgeving op de Nederlandse hypotheekmarkt en destrategieën die de spelers in deze markt inzetten. Uit interviews met een aantal funders, tussenpersonen en experts uit de hypotheekindustrie blijkt dat de gevolgen nogal ingrijpend zullen zijn. Zo zal onder meer funding moeilijker worden en zullen de kosten hoger en de producten simpeler en transparanter worden. De focus zal meer dan in het verleden gaan liggen op de klant.
Klik hier om de thesis te lezen.

[/toggle]
[toggle title=”Stilte voor de storm? Ontwikkelingen in default management van hypotheken”]

Auteur:         Tom van der Geest
Jaar:             2008

Dat de kredietcrisis ook de Nederlandse economie en hypotheekmarkt heeft geraakt, daarvan is iedereen inmiddels wel doordrongen. En dat dit gevolgen heeft voor het default management van hypotheekbedrijven is ook duidelijk. Maar waar het dieptepunt ligt en wanneer we dit zullen bereiken, daar zijn de experts het niet altijd over eens.

Reden voor IG&H Consulting & Interim en Hypsotech Management Consultancy om hier onderzoek naar te doen. We maakten een rondgang langs een aantal grote partijen in de Nederlandse hypotheekmarkt om externe verwachtingen en interne ontwikkelingen te toetsen. Het resultaat vindt u in de paper Stilte voor de storm?
[/toggle]

[toggle title=”De rol van het intermediair in het adoptieproces van nieuwe hypotheken”]
Auteur:         Sarah Langkamp
Waarvoor:   Masterscriptie Bedrijfswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam
Jaar:             2008

Abstract uit kleinschalig onderzoek onder hypotheekverstrekkers en tussenpersonen blijkt dat een aantal adoptiefactoren bepalend is voor intermediairs om een nieuw hypotheekproduct in het assortiment opnemen. Langkamp onderscheidt daarin adoptiefactoren die een adviseur bemoedigen of ontmoedigen om het nieuwe product op de schap te leggen, de zogenaamde qualifiers en disqualifiers. Qualifiers zijn: produkt-marktfit, rente, productkarakteristieken, provisie en wel of geen preferred supplier. Langkamp heeft de volgende disqualifiers gevonden: compexiteit, gebruikte adviessoftware, snelheid waarmee een offerte wordt gegenereerd, snelheid van het adaptieproces.

Kilk hier voor een samenvatting van het onderzoek.

[/toggle]

[toggle title=”Private Mortgage Insurance in the Dutch Residential Mortgage Market”]
Auteur:         Martien Bankers
Waarvoor:   Master Thesis RSM Financial Management Finance & Investment Erasmus University of Rotterdam
Jaar:             2007

Evaluation of the NGH program and the feasibility of a Private Mortgage Insurance program based upon the fit of the business model in the housing context. The fit is assessed through a cross-country analysis in which by a conceptual model the Dutch and US housing markets and programs are compared. This analysis provides a rational explanation of the factors that influence the non-performance of the NHG program.

Klik hier voor de masterscriptie.

[/toggle]

[toggle title=”European Mortgage Markets”]
Auteur:         Hypsotech
Waarvoor:   On the occasion of the fifth anniversary of Hypsotech Management Consultancy
Jaar:             2006

Wat On the occasion of the fifth anniversary of Hypsotech Management Consultancy
Wanneer 2006
Abstract What can the Dutch mortgage market learn form the European markets? In this study we give an overview of the mortgage markets in the United Kingdon, Belgium, Germany, Danmark and Sweden.
Kilk hier voor de study.

[/toggle]

 

Events

[toggle title=”BT in hypotheken 2012″]
Auteur:         Tom van der Geest
Waarvoor:   Conferentie Business Technology in Hypotheken
Jaar:             2012

Waarom zou de hypotheekindustrie zich nog druk maken over hypotheken? De productie is flink gedaald en daalt naar verwachting nog verder. Er is van alles aan de hand. We lijken te maken te hebben met een nieuwe werkelijkheid. Is er in deze nieuwe werkelijkheid nog wel ruimte voor innovatie en nieuwe technologie? Tom van der Geest (Hypsotech) en Robert Stoffels (Sogeti) geven hun mening in het artikel Business Technology in hypotheken, Beter, efficiënter en interactiever, dat zij publiceerden in de Banking Review.

Klik hier om het verslag van de bijeenkomst te lezen, zoals dat gepubliceerd werd in de Banking Review.

[/toggle]

[toggle title=”BT in hypotheken 2011″]
Auteur:         Tom van der Geest
Waarvoor:   Conferentie Business Technology in Hypotheken
Jaar:             2011

Sogeti Nederland organiseerde in samenwerking met Hypsotech, Banking Review, COR&FJA, Everest, Figlo, Stater en Topicus op dinsdag 29 november 2011 het seminar “Business Technology in Hypotheken”. Tom van der Geest gaf tijdens dit seminar een presentatie geven over het thema ‘Het nieuwe woonparadigma’. Klik hier of kijk hieronder voor een impressie van het seminar.

Naar aanleiding van dit seminar schreef Tom van der Geest samen met Robert Stoffels (Sogeti) het artikel Met business technology naar een nieuwe hypothekenwereld voor de Banking Review.

[/toggle]