Het verrijkt hypotheekproces

Eerder informeerden wij u, o.a. in onze nieuwsbrief en tijdens het Hypothekenevent van het IIR, over onze visie op het verrijken van het hypotheekproces. Dit verrijken is gebaseerd op recente wetenschappelijk inzichten, waarin wij de drie belangrijkste drempels t.a.v. lange termijn financiële planning overwinnen.

Het activeren van klanten op het gebied van aflossingsvrije hypotheken en achterblijvende waardeopbouw is lastig. Het is moeilijk klanten te triggeren om na te denken over de financiële situatie aan het einde van de looptijd van de hypotheek. ‘Het is nog ver weg’, ‘dat zien we dan wel’, ‘het komt goed’, zegt onze primaire brein. Hetzelfde geldt voor het nadenken over de pensioenopbouw. Vergelijk het met een eekhoorn: die vult ook geen dertig bomen met eikeltjes: één is genoeg. Het is volgend jaar immers weer herfst en dan kan er gespaard worden voor de volgende winter. Dit wordt binnen de behaviorials economics present bias genoemd. Hypsotech heeft een methode ontwikkeld om deze en andere drempels te overwinnen

In het verrijkt hypotheekproces wordt de klant getriggerd om na te denken over welke ruimte er in de cashflow van de hypotheek of het huishouden te vinden is. Die ruimte kan worden ingezet om in de toekomst een (pensioen-, aflossingsvrij) probleem te voorkomen. De mindset wordt naar het hier en nu verplaatst en de present bias wordt overwonnen.

Het afgelopen halfjaar is deze methode bij een van onze klanten toegepast. En het blijkt: de methode werkt! 25-35% van de aangeschreven klanten reageert spontaan en heeft interesse om toekomstige problemen te voorkomen. We hebben dit gedaan in samenwerking met de faculteit Behavorial Economics van de Erasmus Universiteit. 

Daarnaast hebben we onze methode fijngeslepen op het gebied van de andere twee drempels die consumenten weerhouden om in actie te komen: loss aversion en inertia. Ook deze drempels helpen we te overwinnen om de klant in actie te laten komen. 

Wilt u meer weten over onze methode voor klantactivatie? Neem dan contact op met Jeroen Dekkers via 06 2454 2442 of jdekkers@hypsotech.nl.